töltés...
Töltés...
BORTÚRÁM

A BALATONI BORRÉGIÓ


A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak. Ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.


A Balaton, mint régió talán a legösszetettebb valamennyi hazai borrégió közül. Vannak ugyan olyan közös jellemzők – akár a klímát, akár az itt készülő borokat nézzük – amelyek egységesen jellemzők, mégis mindegyik borvidéknek megvan a saját arca és karaktere. Ami összeköti a hat borvidéket az a Magyarországon egyedülálló földrajzi elhelyezkedéssel, szépséggel, geológiai tulajdonságokkal, méretekkel rendelkező Tengerünk, és a hozzá kapcsolódó "BalatonÉrzés", ami a múlt tiszteletéből táplálkozik és a jövő nemzedéke felé irányul.
A közelmúltunk tömegtermelésére épülő szocialista gazdasága mint mindenre a Balatoni vendéglátásra, és szőlőtermelésre, borkészítésre is rányomta a bélyegét. Ezt az alacsony színvonalat nagyban erősítette a rendszerváltást követő "vadkapitalizmus" időszaka. Szerencsére ma már egyre többen, és többen vágynak a Balaton nyújtotta nyugalomra, harmoniára, szépségre, és egyre többen dolgoznak az ilyen igényekre épülő valódi "Vendég-látásért".  Remélhetőleg hamarosan eljön az az idő, hogy a Balatont említve, nem a lángossütők, a "balatoni" hekk, vagy éppen a '90-es éveket idéző stílustalan éttermek jutnak eszünkbe előszőr, hanem ezeket a emlékeinket, és főként igényeinket felváltja a minőségi alapanyagokkal dolgozó, hangulatos, korszerű, ugyanakkor tradicionális elemeket őrző vendéglátás, és a hozzá tartozó minőségi borfogyasztás.


A Balatoni borászatok, pincészetek nyújtotta életérzés, a Balatoni vidéki táj szépsége, a tradícionális pincék, és  persze a finom, kellemes, frissítő, és minőségi borok mind hozzájárulhatnak ahhoz az értékteremtéshez, amit a vendéglátás mint szakma a Balaton felvirágoztatásáért adhat.§ Jogszabályi háttér

A Balatoni Borrégiót a Balatoni Borvidéki Régió szabályzatáról szóló 62/2006. (IX. 7.) FVM rendelet hozta létre. A Balatoni Borrégió a Badacsonyi borvidékből, a Balatonboglári borvidékből, a Balaton-felvidéki borvidékből, a Balatonfüred-Csopaki borvidékből, a Nagy-Somlói borvidékből és a Zalai borvidékből áll.


A Borrégió magában foglalja ezen borvidékek településeinek szőlő termőhelyi kataszterében I. és II. osztályba sorolt területeit, valamint a nyilvántartásba vett pincészeteit. A Balatoni Borrégióról szóló rendelet meghatározza a Borrégió feladatait, szervezetét, fajtahasználatot, a tőkeszámot, a terméshozamot, a Balatoni Borrégió területén előálltott bor jelölését.

 

BALATONI BORVIDÉKEK

 • Badacsonyi borvidék
  Badacsonyi borvidék
  A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.
 • BALATONBOGLÁRI borvidék
  Badacsonyi borvidék
  A borvidék északi határát a Balaton alakítja. A balatonboglári térségben jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajok találhatók, melyek kiváló borok készítésre adnak lehetőséget.
 • BALATON-FELVIDÉKI BORVIDÉK
  Balaton-felvidéki borvidék
  A hegyek szélárnyéka és a Balaton víztükrének fényvisszaverő, hősugárzó hatása miatt a szőlőterületek jelentős részének mezoklímája mediterrán jellegű.
 • Balatonfüred-Csopaki borvidék
  Balatonfüred-Csopaki borvidék
  A szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza.
  E történelmi borvidék a Balaton észak-keleti részén, a tóval párhuzamosan húzódó hegyvonulat lankáin terül el.
 • Nagy-Somlói borvidék
  Nagy-Somlói borvidék
  Magyarország legkisebb területű történelmi borvidéke a Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából kiemelkedő Somló szoknyáján helyezkedik el.
 • Zalai borvidék
  Zalai borvidék
  A borvidék leggyakoribb szőlőfajtája az olaszrizling. A Kis-Balaton visszaállításával a közeli dombokon a kiváló minőségű bor termelésének feltételei tovább javultak.