töltés...
Töltés...
BORTÚRÁM

BALATON-FELVIDÉKI BORVIDÉK

 

Terroir

A Balaton tó északi partjának elsősorban a második hegyvonulatába tartozó területeken található a Balaton-felvidéki lehatárolt termőterület, ami Rezitől Köveskálig húzódó mintegy 50 kilométernyi partszakaszt jelenti. A szőlőtermelés a Pannon-tenger mészkő padozatán létrejött, völgyekkel szabdalt domboldalain alakult ki, esetenként 10 %-nál meredekebb lejtőkön.


Balaton-felvidék kontinentális éghajlatát jelentősen befolyásolja a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a termőterület déli oldalán elnyúló Balaton. A borvidék szőlőhegyei hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazottak, valamennyi hegytetőn erdősapkák alakultak ki, melyekben egyedi állat- és növényfauna alakult ki. A forró nyári napokon a Balaton tó felől feláramló párás, ugyanakkor az átlagosnál hűvösebb szellők temperálják a termelési körzet éghajlatát. Esténként az erdősapkákból és különösen a Bakonyból kiáramló hűvös erdei levegő hűti le a medence levegőjét.


A Badacsonyi borvidékhez hasonló, de annál még változatosabb - dolomiton fekvő pannonagyagon, homokkőmálladékon, löszön és pleisztocén homoktakarón, cerithiumos mészkőn, triászmészkövön, márgán, pannonhomokon, agyagon, bazalttufa-keveréken kialakult rendzina, valamint agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok.


Telepített szőlőfajták

A Balatonfelvidéki borvidék fajta összetétele szempontjából a fehér borszőlők vannak túlsúlyban. A vidék adottságait, terroir-ját megismerve, már egyértelművé válik ez az állapot. A három körzet is szépen elkülönül saját egyediségüknek köszönhetően. A borvidékben van elég potenciál ahhoz, hogy végre méltó helyre kerüljön a fejekben és az országos borpalettát tekintve egyaránt. Mára világossá vált, hogy a Cserszegi Fűszeres, Szürkebarát és Olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak ezen a területen. Óriási tartalékok állnak rendelkezésre, amit felismertek az itt élő és borászattal foglalkozó emberek. A folyamat lassú, de gyümölcsözősége folyamatos és mindenképpen okot ad a szakmai munkák folytatására és fejlesztésére.Fehérszőlők: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Tramini


Kékszőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir, Zweigelt és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre. A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.


A borvidék felépítése, és települései


Balatonederics-Lesencei körzet:

Balatonederics
Lesencefalu
Lesenceistvánd
Lesencetomaj
Nemesvita
Sáska
Zalahaláp

Cserszegi körzet:

Balatongyörök
Csabrendek
Cserszegtomaj
Gyenesdiás
Hévíz-Egregy
Rezi
Sümeg
Sümegprága
Várvölgy
Vonyarcvashegy

Káli körzet:

Balatonhenye
Hegyesd
Köveskál
Mindszentkálla
Monostorapáti
Szentbékkálla


További információk, forrás:

http://bor.hu
http://balatonfelvideki.hu/