töltés...
Töltés...
BORTÚRÁM


BALATONBOGLÁRI BORVIDÉK

 

Terroir

Balatonboglár lehatárolt termőterület a Balaton Déli partján a somogyi dombság karjaiban, mintegy 50 km hosszúságban helyenként 20-25 km szélességbe benyúlva helyezkedik el. Dél-Nyugat irányú dombos vonulatokon helyezkednek el a szőlőültetvények, ahol a tengerszint feletti magasság 105-300 méter. A szőlőterület kétharmada fehér, egyharmada kék szőlő.

 

A borvidék története a római korra nyúlik vissza, 1498-ban II. Ulászló király által adományozott Somogy vármegye címerpajzsába az országban előszőr került szőlőfürt.


 
A borvidéket északról a Balaton vízfelülete határolja, mely teljesen egyedi, különleges mikroklímát eredményez. Az országra jellemző kontinentális klímánál kiegyenlítettebb időjárás jellemző, a szélsőséges időjárási körülmények nem jellemzőek. A borvidék ősz eleji klímáját befolyásoló mediterrán anticiklonnak köszönhetően hosszú, napsütéses nappalok jellemzőek az ősz folyamán.

Balatonboglár lehatárolt termőterületén mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajok találhatóak. Ennek köszönhető, hogy a nyári aszály ezen a vidéken alig érezteti hatását. A dombok valójában a Pannon-tenger agyagos, homokos üledékének tekinthető, melynek mésztartalma alacsony.

Ezeknek a természeti adottságoknak, a megfelelően kiválasztott fajtáknak és a magas szintű szakmai felkészültségnek köszönhetően a legnagyobb szakmai elismerést jelentő „Év Borásza” kitüntetést három borvidéki borász is elnyerte: 2006-ban Garamvári Vencel, 2008-ban Konyári János, 2010-ben Légli Ottó. 2013-ban az „Év Pincészete” kitüntetést az újonnan épült IKON Borászat kapta meg.
A borvidéken kitűnő feltételei vannak a könnyed, elegáns, élénk savösszetételű pezsgők és az egyre inkább kedveltebbé váló gyöngyöző borok készítésének, Chardonnay, Irsai Olivér, Királyleányka, Sárga muskotály fajtákból. Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Furmint szőlőből tartalmas hosszú érlelési potenciállal rendelkező tüzes borok kerülnek a hazai csúcsgasztronómiába.

A Dél-Balatoni vörösborok rangos nemzetközi elismerésekkel -Bordeaux, Brüsszel, Párizs – igazolják, hogy jól érzi itt magát a Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, Cabernet franc és a napjainkban oly divatos rozé készítéséhez is ideális ez a fajtaösszetétel.


Telepített szőlőfajták

Fehér: Chardonnay, Hárslevelű, Jubileum 75, Kerner, Királyleányka, Kunleány, Leányka, Olasz rizling, Oraniensteiner, Ottonel muskotály, Pintes, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sárga muskotály, Sauvignon blanc, Scheurebe, Semillon, Szürkebarát, Tramini, Zalagyöngye, Zefír, Zenit, Zöld veltelíni

Vörös: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir


Borvidék településeiAndocs
Balatonboglár
Balatonlelle
Balatonendréd
Balatonőszöd
Balatonszabadi
Balatonszárszó
Balatonszemes
Gyugy
Karád
Kőröshegy
Kötcse
Látrány
Lengyeltóti
Ordacsehi
Somogytúr
Szólád
Szőlősgyörök
Teleki
Visz
Zamárdi

Balatonberény
Balatonkeresztúr
Hollád
Kéthely
Marcali
Somogysámson
Somogyzsitfa

Böhönye
Csurgó
Csoma
Kaposhomok
Kaposkeresztúr
Kercseliget
Mosdós
Nagyberki
Szabadi

További információk, forrás:

http://www.delbalatonibor.hu/
http://bor.hu