töltés...
Töltés...
BORTÚRÁM

NAGY-SOMLÓ BORVIDÉKTerroir

Hazánk legkisebb borvidéke a Somlói Borvidék 1998-ban egészült ki a Somló „két kisöccsével” a Ság heggyel és a Kissomlyóval. A 279 méter magas Sághegy és 220 méter magas Kissomlyó a Balaton-felvidék tanhegyeinek láncolatába illeszkedő egykori tűzhányók, a Marcal és a Rába által körülhatárolt Kisalföldön helyezkednek el. A földtörténeti eseményeknek köszönhetően létrejött jellegzetes növény és állatvilág önálló természeti egységet alkot.

A SomlóA Somló neve ősi eredetű, a Bakonyban gyakori magyar név. Valószínű, hogy a hegyet beborító somfa látványáról kapta a nevet. Az egész hegy somos volt, azaz sommal ékes, messziről „somlott”, feltűnt. A tájnyelv megőrizte eredeti alakjait a Somló szóból képzett szavaknak, így errefelé, ami ide tartozik, vagy idevaló, az somlai.

A Nagy-Somlói borvidék a Kisalföld és a Bakony találkozásánál, a Marcal-medence keleti határán kitüremkedő vulkanikus tanúhegyek: a Somló, a Ság-hegy és a Kis-Somlyó. Az ültetvények jelentős része a 170 és 350 m tengerszint feletti magasságokban találhatók.A borvidék klímáját a közelben húzódó domb- és hegyvonulatok, valamint a Marcal-folyó befolyásolja. Ezek együttes hatásaként a Nagy-Somló lehatárolt termőterület éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes, korai tavaszodás és inkább enyhe, mint zord tél jellemzi. A nyarak rendszerint mérsékelten melegek, a szőlő számára kedvezőtlen 25 °C feletti középhőmérsékletű napok száma rendkívül alacsony. Az ősz folyamán egy mediterrán anticiklon hatására hosszú, napfényes napokat eredményez, mely a szőlő érése szempontjából meghatározó. A Nagy-Somló klímájára különös hatást gyakorolnak a tanú hegyek bazaltsapkái, melyek felmelegedve a nyári és a kora őszi hűvös napokon kályhaként melegítik a borvidék területét. A szél jellemző iránya az északnyugati, de gyakoriak a déli, délnyugati szelek is. Mivel a terület a légmozgásoknak kitett, a páratartalom alacsony, ennél fogva a ködképződés nem túl gyakori.A tanúhegyeket a földtörténet harmad- és negyedidőszakából származó pannon üledék (homok, kavics, agyag) borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.


Telepített szőlőfajtákFehér: Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling, Tramini

Borvidék településeiBorszörcsök
Doba
Somlójenő
Somlószőlős
Somlóvásárhely

Mesteri
Kemeneskápolna
Celldömölk
Kissomlyó
Borgáta


További információk, forrás:


http://somloibortura.hu
http://www.somloiborvidek.hu/
http://bor.hu