töltés...
Töltés...
BORTÚRÁM

ZALAI BORVIDÉKTerroir

A Zalai borvidék hazánk, ha nem is az egyik legrégibb, de történelmileg igazolható hogy egykoron a legnagyobb magyar borvidék volt, azonban híre, elismertsége mára kicsit megkopott, de az itt születő borok még mindig csodálatosak. A Zalai borvidék különleges éghajlatának köszönhetően a zamatos, élénk, savakban gazdag fehér fajták kiváló termőhelye.A Zalai borvidék Zala megyében, a Balatontól nyugatra helyezkedik el. A borvidék települései szétszórtan találhatók egy viszonylag nagy területen. Három régió jellemzi a borvidéket: A Keszthelyi-hegység északnyugati része, A Kis-Balaton keleti és északi része, valamint a Mura-mente terület.


A klimatikus tényezők közül legfontosabb szerepet a hőigény biztosítottsága jelenti. A borvidék területén az évi középhőmérséklet 9 - 11°C. A szélsőségesen nagy hideg és a nagy meleg, amely jelentősen károsítaná a szőlőt, ritkábban fordul elő. A nagyobb hőmérsékleti ingadozásokat jelentősen tompítják a Zala menti ártéri területek. A Kis-Balaton visszaállításával a közeli dombokon a kiváló minőségű bor termelésének feltételei tovább javultak. A borvidéken a dombok É-D-i irányban húzódnak, amelyeket NY-K-i irányú völgyek szabdalnak.


Jellemző talaját barna erdőtalaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, rendzina, köves és földes kopárok, helyenként homokos-agyagos üledékek alkotják, lösztakaróval. A barna erdőtalajok vízmegtartó képességének köszönhetően a nyári melegben is megfelelő a szőlő növény vízellátása.

Telepített szőlőfajtákFehér: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Nektár, Olasz rizling, Pintes, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Zengő, Zenit, Zöld veltelíni
Vörös: Cabernet sauvignon, Kék oportó, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt


Borvidék településeiBérbaltavár
Csáford
Dióskál
Egeraracsa
Garabonc
Homokkomárom
Nagyrada
Orosztony
Pakod
Sármellék
Szentgyörgyvár
Vindornyalak
Vindornyaszőlős
Zalabér
Zalakaros
Zalaszabar
Zalaszántó
Zalaszentgrót
Csörnyeföld
Dobri
Letenye
Murarátka
Muraszemenye
Szécsisziget
Tormafölde
Zajk


További információk, forrás:

http://bor.hu
http://www.zalaiborvidek.hu/